Prospona - Owocowe inspiracje

Prospona - Owocowe inspiracje http://prospona.pl/wyniki

Piernik z białym makiem

Piernik z białym makiem
  • 8 jaja
  • 466 g dżem czarna porzeczka PROSPONA
  • 586 g cukier
  • 666 ml mleko
  • 900 g mąka
  • 333 ml olej
  • 32 g cukier wanilinowy
  • 25 g cynamon
  • 50 g kakao
  • 50 g soda
  • 50 g przyprawa do piernika

Piernik z białym makiem

 

Wszystkie składniki ciasta piernikowego wymieszać na jednolitą masę. Wylać na blaszkę 30 cm x 20 cm. Piec ok. 60 min w temp. ok. 160ºC. Przygotować masę z białego maku. Masło napowietrzyć dodać masę makową z białego maku PROSPONA, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Można do masy dodać spirytus. Po ostudzeniu piernik przekroić, przełożyć przygotowaną masą z białym makiem. Przesmarować powidłami śliwkowymi. Polać polewą czekoladową i dekoracyjnie posypać owocami kandyzowanymi lub posypkami owocowymi.

  • Dodaj do receptur

Wybierz kategorie