Prospona - Owocowe inspiracje

Prospona - Owocowe inspiracje http://prospona.pl/wyniki

Porzeczkowa Tarta

Porzeczkowa Tarta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 15 g cukru kryształu
  • 5 g żelatyny
  • 15 ml gorącej wody
  • białka z dwóch dużych jajek
  • 140 g cukru kryształu

Porzeczkowa Tarta!

PRZYGOTOWANIE:Przygotować ciasto kruche z podstawowego przepisu. Schłodzić min 2 godziny. Formę na tartę o średnicy 24 cm wyłożyć ciastem kruchym, na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi. Piec w temp. 190°C przez ok. 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę zagotować z mlekiem. W osobnym pojemniku utrzeć żółtka z cukrem. Żelatynę namoczyć w wodzie. Utarte żółtka z cukrem wlać do gorącej śmietanki z mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia (nie gotować). Dodać masło, pastę z czarnej porzeczki oraz namoczoną żelatynę. Pozostawić do ostudzenia lecz wylewać krem jeszcze nie zastygnięty na ciasto. Śmietankę ubić dodając na początku cukier, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy żelatyna ostygnie wlać do ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Białka ubijać na sztywną lśniącą masę, dodając małymi porcjami cukier. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i szprycować z zachowaniem odległości małe bezy. Na wystudzone ciasto kruche wylać krem porzeczkowy. Pozostawić do stężenia w chłodni. Ubitą śmietanę wyłożyć jako następną warstwę. Następnie układać ostudzone bezy i dekorować Frużeliną® cukierniczą czarna porzeczka.

  • Dodaj do receptur

Wybierz kategorie