- 135g cukru
- 2 jaja
- 32g cukru wanilinowego
- 75g mąki
- 18g mąki ziemniaczanej
- 3g proszku do pieczenia
- 29g żelatyny
- 500g serka mascarpone
- 500g jogurtu naturalnego
- 500g Frużeliny truskawkowej ® PROSPONA
Torcik Mascarpone z Frużeliną PROSPONA
Z białek, 75g cukru i 32g cukru wanilinowego ubić sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26cm. Piec przez około 25-30 minut w temperaturze170-180ºC. Frużelinę podgrzać.11g żelatyny rozpuścić w 70g gorącej wody, połączyć z Frużeliną. Odstawić do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzeć z 60g cukru, jogurtem oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną (18g żelatyny rozpuścić w 100g gorącej wody). Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, a na krem miejscami wystudzoną Frużelinę.